Zijn vader is een moslim van Pakistaanse afkomst, zijn moeder draagt de genen van diverse Europese nationaliteiten in zich. De 31-jarige Faisal is dan ook een échte wereldburger die zich overal thuis voelt. “Met al die nationaliteiten in de familie moet je eens nagaan hoeveel verschillende gerechten er met kerstmis op tafel komen.”

Zelf is Faisal – werkzaam aan de zakelijke kant van de Rabobank - opgegroeid in een open sfeer. Religieus is hij niet. “Alleen als ik in een land als Pakistan kom, vind ik het fascinerend om een oude, stoffige moskee te bezoeken. Het is een ervaring te zien hoe ze daar tot buiten het gebouw aan toe op hun matje liggen. Het is erg mystiek om die eigenlijk zo intieme sfeer af en toe mee te maken.”

Bi-zijn was voor hem niet iets om lang bij stil te staan. “Ik heb altijd al gedacht dat er weinig verschil zit tussen mannen en vrouwen. Dat idee kristalliseert zich pas later in je leven uit. Ik geloof er niet in dat als je een kamer met evenveel mannen als vrouwen binnenkomt, je de helft moet afschrijven omdat ze een piemel hebben of juist niet. Ik kan me niet voorstellen dat het zo werkt.”

Het is bij hem dan ook nooit opgekomen dat zijn biseksualiteit een onderwerp van discussie zou moeten zijn. “Waarom? Ik heb thuis ook nooit iets uitgelegd. De ene keer kwam ik vroeger met een jongen thuis, dan weer met een meisje. Ik volgde mijn gevoel, niemand stelde vragen en het was goed.”

”Ik zie wel eens van die echte mannenvriendschappen. Ze zijn dan met een vrouw getrouwd, maar doen verder bijna alles samen. Alleen het meest intieme, dat is een no-go zone, daar stopt het dan. Tussen twee vrouwen is dat soms nóg intenser. Dat is toch raar als je er goed over nadenkt? Ik denk dat iedereen van nature biseksueel is. Dat je je daarna in een bepaalde richting ontwikkelt, komt vooral door de conditionering die je vanuit je sociale omgeving krijgt. En dat geldt tevens voor de gemiddelde homoman en lesbo, die worden ook geconditioneerd door het milieu waar ze vanaf hun pubertijd in verkeren.”

”Ieder mens is in staat met een ander een relatie te krijgen. Het is een kwestie van wie je in je leven ontmoet en of die speciale klik er is. Toen ik in Maleisië woonde heb ik acht maanden een relatie gehad met een Zuid-Afrikaans meisje. Nu in Nederland ben ik met een man. Tijdens onze studententijd werkten we in hetzelfde call center en opeens ontdekten we allebei die speciale match tussen ons. Als je dat onbevooroordeeld kunt benaderen, komt het goed. Nu zijn we al vijf jaar bij elkaar, we gaan samenwonen.”

”Of ik dan nu ook behoefte heb aan seks met een vrouw?” Faisal kijkt me met grote ogen aan. “Nee man, net zo min ik behoefte heb aan seks met een man tussendoor. Het moet maar eens uit zijn met het fabeltje dat alleen bi’s niet trouw aan hun partner kunnen zijn. Kijk eens naar de homowereld, hoeveel bedhoppers daar zijn, en bij hetero’s is het net zo. Je bent samen en daar ga je voor. Ik ben echt volledig monogaam, zo ook mijn vriend. Als ik behoefte zou hebben aan een ander, zou mijn relatie eerst voorbij moeten zijn. Anders verloochen ik echt alles waar ik voor sta. Ik snap ook niet diegenen die vreemd gaan. Wanneer ik met mensen daarover in gesprek raak, haak ik af, ik hoef dan echt niet op een zondagmiddag bij de lunch te horen hoe spannend dat was.”

Ofschoon hij in Amsterdam woont, gaat Faisal niet al te vaak uit in homo- of bi-gelegenheden. “Van bi-café’s heb ik sowieso niet gehoord, zou ook niet weten of ik daar naartoe zou gaan. Ik ga liever naar clubavonden zoals Pink Istanbul in Paradiso of UNK in Club 8. Een zaak als de Trut laat ik liever links liggen vanwege hun hetero-onvriendelijk toegangsbeleid. Als een heterozaak dat omgekeerd zou doen, zou het ook niet in orde zijn. Het is per definitie niet goed als je een bepaalde groep uitsluit.”